noua poezie feminina din Romania

articol mai vechi din revista basarabeana Stare de urgenta despre o tema care inca ma framanta si careia ii voi dedica un amplu capitol in cartea despre douamiism pe care o pregatesc:

Poezia romanească actuală aduce adesori în prim-plan (mai ales odată cu anii 80) imaginea corpului abject. Termenul se referă ”la tot ceea ce contaminează şi corupe, tot ceea ce prisoseşte şi e de respins, tot ceea ce e de proastă calitate, tot ceea ce evocă traume psihice sau ameninţă echilibrul imaginii corpului” sau (aşa cum arăta Mike Kelley) la ”imensa frică, generalizată, de moarte, care priveşte corpul ca pe o maşină ce nimiceşte totul” . In interiorul experimentalismului românesc, imaginea ”corpului abject” începe să se insinueze progresiv, începând cu pledoariile poeţilor optzecişti ai cotidianului pentru eul somatic şi senzorial, care să ia locul subiectului abstract din lirica ”metafizică” a generaţiei 60. Deocamdată, la aceşti autori, somaticul nu constituie o sursă de anxietate, ci reprezintă, din contra, garanţia autenticismului, de vreme ce doar lumea receptată prin senzori este lumea adevărată, dar şi izvorul unui hedonism născut din contemplarea amuzată a spectacolului cotidian, care e o sursă inepuizabilă de plăcere. Cu toate acestea, concepţia lor, a lui Muşina sau Cărtărescu, despre ”realismul senzorial” implică, simultan cu repudierea metafizicului, o inflaţie a corporalităţii care va fi dusă până la ultimele ei consecinţe de promoţiile următoare, pregătind terenul unei lirici născute din angoasa obscenităţii, din angoasa de corp şi de sex, aşa cum se întâmplă la poeţii grupului 2000. Deocamdată, ”poeţii cotidianului” încearcă se se salveze de pericolul căderii în obscenitate (în accepţia dată termenului de Jean Baudrillard) prin întrebuinţarea ”efectelor de scenă”, prin convertirea reportajului verist în spectacol, aşadar prin cultivarea ”seducţiei” care reinstaurează ”iluzia”. ”Pervesiunea noastră – se poate citi în această ordine de idei în Strategiile fatale – constă în faptul că noi nu ne dorim niciodată evenimentul real, ci spectacolul său, niciodată lucrurile, ci semnul lor şi deriziunea secretă a semnului lor” .Tocmai această ”perversiune” se face prezentă la poeţii optzecişti ai cotidianului, care cultivă o ”strategie ironică a aparenţelor”, mizează pe trompe l oeil şi pe teatralitate, regizează comedii sau mici feerii ale cotidianului, cărora tot ei le denunţă lipsa de consistenţă, asigurându-şi complicitatea cititorului, în virtutea principiului că ”adevăratul partaj social actual este cel al seducţiei” .

restul puteti citi aici

si a aparut al treilea fragment din Kostas cu titlul Incep sa ma flagelez  in Ziarul financiar

Anunțuri

Un răspuns to “noua poezie feminina din Romania”

  1. Mi se pare ca Bianca Burta Cernat e si ea preocupata de literatura feminina… dar nu stiu daca “noua”. De asemenea, nu stiu daca mai e aceasta o tema a douamiismului de vreo 2-3 ani si nici daca a fost cu adevarat vreodata, poate ca am fost indusi in eroare (prin 2-3 carti f bune, dar nu majoritare in ansamblul poeziei douamiiste) si centrul de greutate s-ar afla cumva intr-o alta parte.

    Dincolo de cartile noii poezii feminine, care ma preocupa un pic si pe mine in aceasta perioada, sper sa aruncati o privire si pe “l-am luat deoparte…”, cartea mea din 2009. Domnul Mincu, la Euridice, imi spunea ca sunt total rupt/izolat de douamiism (desi tot de la corp pornisem si eu ceva in prima mea carte, doar ca pe alt drum), dar se intampla prin 2007, asa ca ar fi nemaipomenita o parere mai “proaspata” de la dumneavoastra…

    Urmaresc si eu viata in serial,
    Daniel

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: