premiul augustin frațilă nu înseamnă doar 10 000 de euro.

 

Dincolo de cei 10 000 de euro puși la bătaie, cred că modul în care a fost organizat acest concurs a împrospătat substanțial aerul, cam viciat, al vieții literare carpato-danubiene. Daca și alte concursuri/premii ar funcționa după același model, interminabilele discuții despre lipsa de obiectivitate și transparență a juriilor, parti-pris-uri, spirit de gașcă etc ar fi în mare parte eliminate. Ar fi de luat în considerare următoarele elemente:

1. o preselecție/nominalizare efectuată de un juriu de specialiști, care a selectat un număr dinainte stabilit de romane. E adevărat că în legătura cu componența acestui juriu au existat unele discuții, dar să fim cinstiți și să recunoaștem că  ele s-ar fi purtat  oricare ar fi fost criticii aleși de organizatori pentru jurizare.

2.evaluarea on-line a romanelor finaliste și notarea lor cu un număr dinainte stabilit de puncte  de un juriu format din 20 de bloggeri cu preocupări diverse, care cel puțin teoretic nu comunicau unul cu altul, evitându-se negocierile penibile de tipul:  Tu votează-l pe ăsta că o să-l votez și eu pe ăla. Dacă un juriu format din (să zicem) 5 critici poate fi manipulat la o adică de organizatori, e greu de crezut că cineva ar putea să aibă capacitatea de a manipula opțiunile a 20 de persoane. Cârcotașii au pus la îndoială competența bloggerilor, dar pe blog-urile litarare se pot citi extrem de frecvent comentarii la fel de pertinente ca și cele ale criticilor. De ce să fie incompetenți? Pentru că n-au urmat toți Facultatea de litere? Amănunt puțin relevant în epoca post-Bologna, când învățământul universitar (și nu numai) românesc e la pământ, iar cunoștințele de specialitate ale studenilor tot mai precare. Pentru că n-au parcurs o listă de lecturi obligatorii? Pentru că nu colaborează la revistele literare? Evident nu cred că toate premiile literare ar trebui acordate de bloggeri, dar dacă stilul lor transparent  ar fi adoptat și de juriile de critici, garanția de obiectivitate a acestora ar fi mult mai convingătoare.

– acordarea premiului prin adiționarea punctelor acordate de toți membrii juriului

afișarea în spațiul on-line a punctajelor obținute de toți finaliștii (acest lucru trebuia însă făcut și la festivitatea de premiere.)

Cam aceeași transparență și garanție de obiectivitate ar trebui să se regăsească la toate concursurile/premiile literare românești.

Probabil că nu doar bloggerii au de învățat câte ceva de la critici, ci și criticii de la bloggeri.

Cine are urechi de auzit săauda.

 

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: