tanti ortansa

Singura persoană de sex feminin care venea câteodată la Daravera[1] [2]

În tinerețe a fost frumoasa frumoaselor, cu mare lipici la bărbați, dar când am cunoscut-o noi nu i-ar mai fi ridicat fustele nici vântoasa de Bărăgan.

Din norocire (că-i dăduse Dumnezeu noroc din belșug) cunoaștea chiromanția, cartomanția, necromanția, ghicitul în frunze de ceai, ghicitul în oase de pasăre, zodiacul chinezesc și zodiacul asirian, magia albă și neagră, arcanele majore și minore ale tarotului, ghicitul după conformația craniului,după zborul păsărilor, datul cu bobii și multe asemenea arte cu care izbutea să-și asigure o bătrânețe fără de griji.

La bar se întâmpla să poposească din cauza reumatismului. La vreme de umezeală, o apuca durerea de șale, i se răceau mâinile și picioarele și femeia se gândea că, decât să-și risipească banii pe doctori și doctorii, mai bine să ia o înghițitură de Alexandrion, care încălzește sângele, reglează bătăile inimii, decongestionează căile respiratorii și asigură creșterea imunității, iar, turnat într-o halbă de bere, regularizează scaunele și previne bolile de colon[3].

Muiere mare și spătoasă, bătură de ploi și de vânt[4], ținea zdravăn la băutură și n-am auzit-o niciodată vorbind cu limba împleticită. Iar, la ora închiderii, era mai trează decât noi toți, deși se cinstise cot la cot cu bărbații și nu făcuse economie nici la bere, nici la rachiu[5] [6] [7] [8] .

Acum când tanti Ortansa nu mai e de mult printre noi, din pricina unei ocluzii intestinale, pot să spun că ne iubea pe toți ca pe copiii ei, iar atunci când se întâmpla ca vreunul din noi să o supere, cu voie sau fără voie, se uita la  dânsul pe sub sprâncenele încruntate și avea o singură vorbă: Băi, domnule, io sunt o doamnă, ce pula mea![9] [10] [11]

    Când tanti Ortansa rostea odată Băi, domnule în Daravera se făcea liniște ca-n biserică, se auzea musca scriindu-se pe perete, iar patronul, ca s-o împace, îi oferea fără întârziere din partea casei o sută de Alexandrion și un pachet de alune.

Numai cu Colivarul, care, așa cum spuneam, rămăsese un marxist ortodox sau mai degrabă un leninist, se avea la cuțite și când se întâmpla ca acesta să adoarmă cu capul pe masă, obișnuia să-l strobească cu puțină aghiazmă[12], provocându-i palpitații, dereglări metabolice și dureri la creierul mic.

Asta a fost tanti Ortansa și ori de câte ori trec pe lângă căsuța ei de pe strada Complexului și sunt în stare de duioșie etilică, îmi spun cu lacrimi în ochi: Aici a locuit odată un om!


[1] Asta-i discriminare pe față! Se vede că sunteți niște brute needucate din Dristor! (www. femina.ro)

[2] ȘI voi ce sunteți? Pițipoance de Dorobanți ? (www,daravera.ro)

[3] Ați văzut? Decât cancer la colon/Mai bine Alexandrion/Decât cancer la prostată/Mai bine o vișinată! Alcoolul socializează, drogurile provoacă trări autiste. (Patronul)

[4] I. Slavici, Mara. Cap. Sărăcuții mamii (Manole)

[5] Adică să înțelegem că o femeie n-are voie să reziste la băutură doar din simplul motiv că-i femeie? (www,femina.ro)

[6] Uau, ce tare! (Iepure-șchiop)

[7] Minte scurtă, poale lungi! (Mișu)

[8] Câtă dreptate aveți, stimate maestre! (Comunitatea gay-lor din Pașcani)

[9] Ioana Bradea, Băgău, ediția a II-a, Editura Institutului Biblic, București, 2016. (Manole)

[10] Ba-i de la mine, din Domnul Tranafir, băga-l-aș în mă-sa de tâlhar șI de hoț  (Mihail)

[11] Mai ușor, coane Mihăiță, că te aude duduia Lizuca. Spune mersi că nu dă citate și din Mitrea Cocor. Aia cel puțin eu ți-am dictat-o, la cererea lui Leonte, aici de față. N-am dreptate, Leonte? (Satana)

[12] Vă implor, fără cuvântul ăsta oribil!  Mai bine despre băutura spirtoasă să conversăm, că e tare sinceră și nevinovată.(Satana).

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: