coiotul

Închipuiți-vă un omuleț sfrijit, la vreo șaptezeci de ani, ce poartă mereu aceiași pantaloni negri de stofă care pesemne n-au mai fost dați la spălat din (vorba unui comentator) obsedantul deceniu și răspândesc un damf neplăcut de urină. Contemplându-i fizionomia, nu putem să nu-i remarcăm fruntea gălbuie și plină de riduri, nasul încovoiat în formă de plisc, care-i dă înfățișarea unei păsări de pradă sau buzele subțiri, de culoarea hârtiei de pergament, deasupra cărora crește o mustăcioară anemică, pătată din abundență cu nicotină[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7]

Nu consumă niciodată mai mult de o bere la draft, căci el nu vine la Daravera să bea, vine să joace table.

Chiar dacă pare în totalitate senil, dovedește o îndemânare neobișnuită la aruncatul cu zarurile, fiind, de departe, cel mai bun tablagiu al localului. Și de aceea rară partidă de n-o câstiga și dacă se întâmpla să mai câștige și alții, scotea mânios o bancnotă de 1 leu din buzunarul pantalonilor lui îngălați și se uita urât  la partenerul de joc, fiind conștient cât de tare se ridica, chiar făcut marț, din punct de vedere moral deasupra învingătorului[8].       .

Pe lângă jocul de table a doua mare pasiune a Coiotului era cămătăria. Zgârcit ca un popândău, scotea însă anevoie banul din buzunar, iar datornicii săi, dacă nu plăteau la soroc, erau niște oameni pierduți, căci moșul îi urmărea până în pânzele albe, târându-i prin tribunale sau dându-i pe mâna bătăușilor din cartier, cărora le promitea o răsplăta frumoasă.

Așa agonisise  șase apartamente și un cont de  vreo 300 000 de euro[9] [10], din care nu-și îngăduia însă să cheltuiască nimic, trăind de azi pe mâine dintr-o pensie amărâta de funcționar public la secția financiară a sectorului trei. Dar nu trece zi fără să câștige ceva: aleargă sprinten, se ceartă, se târguiește, ba încasează o chirie, ba dezbracă un datornic la piele, când în Dristor, când în Baba Novac, numârând fără încetare în gând tot ce pusese de-o parte,iar dacă se întâmpla să apuce o bancnotă mai barosană, o duce la buze și o sărută, gândindu-se că niciunul din oaspetii Daraverei nu are avere frumoasă ca el[11] [12] [13] [14]

Nimeni nu-l iubește, Colivarul face chiar glume proaste pe seama lui, tanti Ortansa nu-i dă niciodată în cărți, dar cei mai mulți îi arată un respect prefăcut, iar patronul catadicsește să-i aducă el însuși la masă draftul de bere.

Mie personal îmi este perfect indiferent, însă n-aș cere împrumut de la el nici măcar o linguriță de zahăr.


[1] Uau ce tare! Parc-ar fi moș Costache din Ultima noapte de dragoste! (Iepure-șchiop)

[2] Ptiu! Balzacianism de duzină! Cum să mai scrii așa după Orbitor! (www.postmodernism.ro)

[3] Descriptiv, prea desciptiv! Nu ți se pare, Manole? (Eugen)

[4] Descriere plată, total previzibilă, E evident că n-are habar de arta portretului. Altceva era un Grigore Ureche. (Manole)

[5] În sfârșit, ați spus și domniile voastre o vorbă la locul ei. Nu se poate asemui năpârstocul aista cu marii povestitori moldoveni (Mihail)

[6] Soarili duhului românesc răsari di  pi la Sușava! (Mișu)

[7] Ba, s-avem iertășiun, di pi la Pașcani (Mihail)

[8] Vezi, Manole, dacă te-a pus dracu să pomenești de Gtigore Ureche! (Eugen)

 

[9] ȘI ce e rău că omului îi plăcea să agonisească ? Banii nu cresc în copaci ca surcelele (Furnică)

[10] Așa zic și eu. Numai să reziste la terapia noastră de șoc, pare destul de firav…(Satana)

[11] Poftim de la Grigore Ureche sare la Slavici din nou. Ăsta nici să plagieze ca lumea nu se dovedește în stare. (Manole)

[12] Nu vă supărați, domnule, dar cred că trebuia să puneți virgulă după poftim. (Tarzan)

[13] Mă-nveți tu pe mine, potaie nenorocit? (Manole)

[14] Degeaba te-nfurii, Manole, cățelușul are dreptate. (Eugen)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: