nemtoaica

Trudesc să desluşesc, în lumina leşioasă a zorilor care pătrund în chilie, scrisul chinuit al lui Kostas Venetis:

Se cuvine să cunoşti, fiule, că cele 10 porunci ale Domnului Dumnezeului nostru sunt după cum urmează:

„Eu sunt Domnul Dumnezeul tău, care te-a scos din pământul Egiptului şi din casa robiei. Să nu ai alţi dumnezei afară de mine.”
„Să nu-ţi faci chip cioplit şi nici asemănare a vreunui lucru din câte sunt în cer, sus, şi din câte sunt pe pământ, jos, şi din câte sunt în apele de pe pământ. Să nu te închini lor, nici să le slujeşti lor.”
„Să nu iei iei numele Domnului Dumnezeului tău în deşert, că nu va lăsa Domnul nepedepsit pe cel ce ia în deşert numele Lui.”
„Adu-ţi aminte de ziua odihnei, casă a sfinţeniei. Lucrează şase zile şi-ţi fă în acelea toate treburile tale, iar ziua a şaptea este odihna Domnului dumnezeului tău, să nu faci în acea zi nici un lucru.”
„Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama, ca să-ţi fie bine şi să trăieşti ani mulţi pe pământul pe care Domnul Dumnezeul tău ţi-l va da ţie.
„Să nu ucizi.”
„Să nu fi desfrânat”
„Să nu furi”
„Să nu mărturiseşti strâmb împotriva aproapelui tău”
„Să nu doreşti nimic din câte are aproapele tău”

Iată că au trecut aproape cincizeci de ani de când port pretutindeni cu mine, pe orişiunde m-a mânat viaţa, pe căile drepte sau pe cele alunecoase, hârtiile ce mi-au fost încredinţate de Kostas. Şi iată că în sfârşit poate că înţeleg, după zile şi zile de rătăcire, o parte din taina acestui suflet despre care nu ştiu însă nici astăzi dacă va fi aşezat la dreapta sau la stânga lui Dumnezeu. Deşi, după învăţătura pe care am primit-o din partea lui Kostas, nescrisă în nici una din cărţile noastre călugăreşti, stânga şi dreapta sunt una la Dumnezeu, iar cercul se învârteşte deopotrivă înainte şi înapoi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: