din siegfried

În fine, a sosit şi ziua execuţiei.
Comisarul MK era perfect calm, perfect liniştit, convins că se va prezenta în faţa lui Dumnezeu cu o conştiinţă curată ca lacrima. Nu se temea de salvele plutonului de execuţie, va sorbi cu demnitate paharul pâna la fund şi va şti să moară ca un bărbat adevărat. Se gândeşte la Barbu Cernegură, la străduţa din Dealul Spirii, la aventurile submarinului Dox şi la povestirile cu Sherlock Holmes pe care le devorau împreuna în copilărie, la ultimul bilet al jurnalistului de la Săgeata şi la dispariţia medalionului. Nevasta şi copiii i s-au şters complet din memorie ca şi cum n-ar fi existat niciodată. Nu se gândeşte nici la piciorul mignon al domnişoarei Sorana care l-a împins pe drumul păcatului şi i-a întinat puritatea de cavaler al justiţiei absolute.
În dimineaţa asta MK a primit dreptul la vorbitor.
Mai întăi şi-a făcut apariţia Sorana Simu, dar fostul ofiţer de poliţie a refuzat să o întălnească. A primit însă bucuros vizita unei ţigănci bătrâne şi costelive, care i-a înmânat la despărâţire prin gratiile vorbitorului un mic medalion de argint, o biată bijuterie fără valoare, spunându-i că argintul are puterea de a alunga duhurile rele şi de a face moartea uşoară. Această ţigancă era Mama Căpuşa.
La ora 11 şi jumătate MK a primit în celulă a primit vizita unui preot, şi-a mărturisit păcatele şi s-a împărtăşit cu trupul şi sângele lui Hristos. La plecarea preotului mai rămăsese o oră până la execuţie.
Acele ceasurilor de mănă şi cele ceasurilor de buzunar, acele pendulelor şi ale deşteptătoarelor CFR, precum şi acele orologiilor publice bucureştene arătau ora 13 fără un sfert când comisarul MK şi Şuriul au fost scoşi din celulă şi conduşi în Valea Piersicilor, unde urma să aibă loc execuţia. Cei doi condamnaţi şi-au strâns în tăcere măinile şi au pornit cu linişte şi cu demnitate pe ultimul lor drum, fără să aibă câtuşi de puţin aerul că s-ar teme de moarte. Fostul comisar de poliţie are la găt, sub zeghea vărgată de puşcăriaş, medalionul mamei Căpuşa.
Osândiţii au refuzat să fie legaţi la ochi.
Şi în timp ce aşteptau salvele plutonului de execuţie, s-a auzit glasul frumos de tenor al Şuriului, căruia vocea răguşită de tutun şi de oboseală a fostului comisar de poliţie MK i-a ţinut de îndată isonul:
Cruce albă de mesteacăn.
Răsărită-n vârf de creste,
Cine-ţi ştie azi povestea,
Cruce fără de poveste?
Apoi – puştile!
Trupurile celor doi condamnaţi se prăbuşesc într-o băltoacă de sânge, iar comandantul plutonului de execuţie îi mai împuşcă o dată cu revolverul în cap, conform regulamentului. Pe urmă medicul închisorii constată decesul şi – tot conform regulamentului – cele două cadavre sunt lăsate pentru o oră la locul osândei, iar după aceea vor fi îngropate în cimitirul închisorii Jilava. Nevasta Şuriului plătise slujba de înmormântare, pregătise coliva, colacii şi vinul roşu pentru pomană.
Rămâi cu bine micul nostru erou, nu te vom uita niciodată!

Mai trebuie adăugat că a doua zi după execuţie la rubrica de publicitate a ziarului Universul a apărut următorul anunţ, care trăda încă o dată bizareria domnişoarei Sorana, care va rămâne mereu pentru noi o persoană de neînţeles:

Persoana de sex bărbătesc care a lăsat-o însărcinată în noaptea de 23-34 noiembrie a.c. pe cunoascuta publicistă Sorana Simu este rugată să se adreseze în scris CP 324 loco.

Copilul se va naşte însă mort şi la scurt timp după aceea domnişoara Sorana avea să dispară pentru totdeauna din Bucuresti. De fapt poate nici n-a existat în realitate, a fost o halucinaţie a maiorului Siegfried von Kleist şi a comisarului de poliţie, doi bărbaţi pe cât de cinstiţi pe atât de nebuni.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: